Wanneer palliatieve zorg

Palliatieve zorg is in de basis bedoelt voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn of al in een vergevorderd stadium van hun ziekte zitten. Omdat een medische behandeling vaak niet meer mogelijk is, of niet gewenst wordt door de patiënt, gaat men over tot de palliatieve zorg. Je kunt dus zeggen dat palliatieve zorg na de medische zorg van een arts of het ziekenhuis komt. Deze zorg richt zich dan ook met name op het bieden van een zo groot mogelijk comfort aan deze patiënten in het laatste stadium van hun leven. Het vergroten van het comfort kan in verschillende vormen worden aangeboden.

Palliatieve zorg is overigens niet alleen voor de patiënten zelf bedoelt, ook de direct betrokken nabestaanden bij een eventueel einde van een patiënt krijgen hulp via deze tak van de zorg. De verwerking van het overleiden van een patiënt of de verwerking van het lijden aan een ongeneselijke ziekte wordt bevorderd door de palliatieve zorg. Die zorg wordt vaak geleverd door vrijwilligers, die niet actief zijn in een verzorgingshuis of ziekenhuis. Voordeel hieraan is dat patiënten tijdens hun ziekte gewoon thuis kunnen blijven leven, zonder direct te moeten verhuizen.

In het eerste stadium van de palliatieve zorg wordt gewerkt aan de lichamelijke verzorging van een patiënt. Dit gebeurd vooral in de vorm van het vergroten van het comfort van de patiënt, door bijvoorbeeld pijn bestrijdende medicijnen. In een later stadium komt de psychologische hulp, wat de patiënt zijn of haar situatie leert aanvaarden. Een belangrijk onderdeel van de zorg, omdat het voor patiënten vaak erg moeilijk is om een ongeneesbare ziekte te begrijpen, laat staan accepteren.

Wanneer een patiënt komt te overlijden wordt door middel van zogenaamde omgevingszorg hulp geboden aan de nabestaanden van de patiënt. Dit onderdeel van de palliatieve zorg is met name gericht op kinderen en partners van patiënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>