Palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie is een vorm van zorg, waarbij een arts de laatste weken in het leven van een patiënt zo comfortabel mogelijk maakt met behulp van bepaalde medicijnen. De palliatieve sedatie is daarom met name gericht op mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in een vergevorderd stadium van hun ziekte zitten. Vaak zorgen de door de arts voorgeschreven medicijnen ervoor dat een patiënt wat slaperig wordt en daardoor minder pijn heeft in de laatste fase van zijn of haar leven. De mate van palliatieve sedatie hangt af van uw lichamelijke gesteldheid en de levensverwachting die de arts in uw persoonlijke geval heeft.

De medicatie die een arts bij palliatieve sedatie kan geven loopt uiteen van een licht tot een zeer zwaar middel. Het lichte middel zal de patiënt enkel wat suf maken om de pijn te verlichten, deze vorm van palliatieve sedatie zal enkel gegeven worden als een arts verwacht dat een patiënt nog zo’n maand te leven hebt. Wanneer de levensverwachting door de arts steeds kleiner wordt geschat, zal de werking van het medicijn toenemen. Van het suffen zal worden overgegaan op een medicijn wat de patiënt steeds dieper laat slapen. In de laatste fase van de palliatieve sedatie zal een arts de patiënt zo goed als de hele dag in slaap houden, om de pijn zo klein mogelijk te houden. Dit wordt enkel gebruikt, wanneer de levensverwachting van een patiënt minder dan twee weken is.

Doordat palliatieve sedatie enkel door een arts kan worden opgestart, verschilt deze vorm sterk van palliatieve zorg. Deze laatste vorm van zorg kan namelijk ook door vrijwilligers worden uitgevoerd, iets wat bij palliatieve sedatie in geen geval gebeurd. Een arts zal altijd eerst met de patiënt overleggen voordat er wordt overgegaan tot deze vorm van zorg. Mocht een patiënt niet meer instaat zijn om goed te overleggen, dan zal dit gebeuren met de naaste familieleden van de patiënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>