Ongeneeslijk ziek

Wanneer een patiënt ongeneeslijk ziek is geworden, vergt dit zowel qua lichamelijke als psychologische zorg ontzettend veel. Voor een patiënt is ongeneeslijk ziek zijn iets wat vaak een lange verwerkingsperiode vergt. Dit geldt overigens niet alleen voor de patiënt zelf, ook de verwerking voor directe nabestaanden van een ongeneeslijk zieke patiënt kost vaak veel op emotioneel vlak. Om op de juiste manier om te gaan met deze situatie kennen we in Nederland palliatieve zorg en palliatieve sedatie. Beide vormen van zorg zijn gericht op de laatste fase in het leven van een ongeneselijk zieke patiënt.

Wanneer een patiënt te horen krijgt dat hij of zij ongeneeslijk ziek is, zal de medische zorg in de vorm van operaties en zware medicijnen worden afgebouwd. In de plaats daarvan wordt de palliatieve zorg opgestart, waarbij de medici zich vooral richten op het comfort van de patiënt. Als de patiënt ongeneeslijk ziek is, maar nog wel instaat is om in zijn of haar eigen huis te blijven leven, kan de palliatieve zorg aan huis worden geboden. Vaak komt een vrijwilliger in zo’n geval een aantal keer per week langs om de patiënt te ontzien van eventuele pijn.

Mocht een patiënt zodanig ongeneeslijk ziek zijn, dat deze nog maar enkele weken te leven heeft, dan zal een arts worden ingeschakeld voor palliatieve sedatie. Deze tweede vorm van zorg, kan enkel door een arts worden uitgevoerd en laar de patiënt suf worden. De mate waarin een patiënt langzaamaan steeds vaker in slaap wordt gedommeld door de voorgeschreven medicijnen, hangt af van de levensverwachting van de patiënt. Een arts kan de medicijnen steeds zwaarder maken, waardoor de patiënt uiteindelijk volledig in slaap zal vallen en zo weinig last heeft van eventuele pijn tijdens zijn of haar ziekbed. Een ongeneeslijk zieke patiënt zal zelf bepalen wanneer de palliatieve sedatie wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>